Tipărire

Cenzorate Asociatii de Proprietari


Cenzorate Asociatii de proprietariO mare problema in asociatiile de proprietari, si foarte greu de rezolvat, o reprezinta lipsa cenzorilor bine pregatiti, cunoscatori ai legislatiei, profesionisti, bine intentionati, seriosi si corecti. Implicarea in acordarea de consultanta pe probleme privind constituirea si functionarea asociatiilor de proprietari incepand cu 2001 ne-a demonstrat ca lipsa unor adevarati cenzori este cauza problemelor financiare, a pierderilor materiale insemnate pentru asociatie si a multelor procese din asociatiile de proprietari.

Soluția este sa aveți un CENZOR profesionist, neutru si independent, care să nu facă compromisuri și care să supravegheze întreaga activitate financiar-contabilă a asociației dumneavoastre, să ghideze presedintele, comitetul executiv si administratorul in respectarea reglementărilor legale. În felul acesta aveți un aliat care lucrează pentru corectitudine in asociatia dvs și LUNAR intocmeste un raport de cenzorat privind activitatea financiar - contabil a asociatiei dumneavoastra.

In plus, conform unor precizari si reglementari primite de la CECAR (Corpul Expertilor Contabili si Contabili Autorizati din Romania):

“Dacă dintre membrii asociației de proprietari nu se poate alege comisia de cenzori, atunci adunarea generală va mandata comitetul executiv pentru angajarea unui cenzor din afara asociației de proprietari, persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenție de prestări de servicii.”

Pentru varianta în care cenzorul este angajat din afara asociației de proprietari, în calitate de persoană fizică ori juridică de specialitate, pe bază de contract sau convenție de prestări de servicii, se aplică prevederile OG nr. 65/1994 privind organizarea activității de expertiză contabilă și a contabililor autorizați, rep., cu modificările și completările ulterioare, art. 12 alin. (3), în care este menționat că: ”activitatea de cenzor poate fi desfășurată, potrivit legii, de către experții contabili, ............., precum și de societățile comerciale membre ale Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România .”

Apeland la serviciile unui expert contabil autorizat CECCAR (persoana fizica sau persoana juridica) puteti fi siguri ca responsabilitatea acestuia este mult mai mare, eventualele superficialitati in activitatea de cenzorat putand sa-i aduca chiar si suspendarea din CECCAR pe o durata de timp.


Din acest punct de vedere am decis sa ne implicam in mod direct, prestand activitati de cenzorat in asociatiile de proprietari care doresc acest lucru in interesul proprietarilor.

In cadrul acestor activitati obiectivele principale sunt:

  1. asistenta de specialitate si verificarea legalitatii activitatilor din cadrul asociatiei de proprietar, inclusiv participarea ( la cererea asociatiei) la sedintele de comitet executiv / adunari generale precum si transmiterea  unor raspunsuri, in scris, la intrebarile puse;
  2. verificarea contabilitatii in partida simpla pentru  asociatia de proprietari (modul de intocmire a jurnalelor, registrelor si      fiselor de evidenta legale, corectitudinea efectuarii platilor, existenta diverselor contracte si documente justificative necesare efectuarii  platilor, situatia soldurilor elementelor de activ si pasiv, balanta de  incasari si plati, situatia documentelor de angajare a personalului ales / angajat de asociatia de proprietari, situatia obligatiilor fiscale  catre stat, etc.);
  3. verificarea listei lunare de plata.

                       

Consideram ca este mult mai intelept sa renuntati la „comisiile de cenzori” formate din membrii asociatiei de proprietari fara studii economice temeinice si experienta in domeniu, care de cele mai multe ori doar simuleaza verificarea actelor financiar - contabile ale asociatiei intocmite de "vecinul de la 2 care e baiat bun, il stim de o viata" administrator si prieten cu cei din comisia de cenzori.

Costurile cu externalizarea serviciului catre o firma de cenzorat vor fi aceleasi cu cele catre „cenzorii’’din asociatia dv dar siguranta verificarilor este mult mai mare.

Pentru semnarea contractului de prestari servicii de cenzorat si pentru o buna colaborare se impune ca:

  • Asociatia de proprietari trebuie sa aiba un presedinte legal ales;
  • Proprietarii sa nu perturbe activitatea cenzorului.
  • Nu se accepta pareri personale sau de grup care nu corespund prevederilor legale.
  • Orice idee sau parere pozitiva si utila proprietarilor, exprimata in scris, va fi sustinuta si preluata neconditionat de catre noi.

Va rugam sa aveti incredere si sa ne contactati pentru a semna contracte prestari servicii de cenzorat cu noi si veti beneficia de servicii de calitate, costurile contractului dumneavoastra fiind negociabile si apropiate de cele actuale.

Despre Noi

Asociatia "Vellas Habitat" ofera Cursul de pregatire profesionala pentru administratorii de imobile din cadrul Asociatiilor de Proprietari. Curs recunoscut de... - Mai Mult...

Newsletter

Aboneaza-te pentru informatii utile!

Contact Info

Pentru informatii ne gasiti la:

Fix: 0314.398.450
Mobil: (+40) 0744.860.690
Email: Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea.
Adresa: Bd. Ferdinand I 89, Sector 2